Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες 43 • Κατά την επεξεργασία η επιχείρηση θα πρέπει να μεριμνά ώστε να προστατεύονται από πιθανές επιμολύνσεις, το νερό και τα υλικά συσκευασίας και έτσι να διασφαλίζεται η υγιεινή τους. • Οι επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού θα πρέπει να εφαρμόζουν σύστημα διασφάλισης της παραγωγής υγιεινών τροφίμων. Ένα μοντέλο αυτού του συστήματος περιγράφεται από το Codex Alimentarius: Codex Guidelines For the Application of the Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) System . CAC/GL 18- 1993. • Κατά τα στάδια της επεξεργασίας θα πρέπει να διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής σχετικά με τους χειρισμούς του προσωπικού, την καθαριότητα και την απολύμανση του χώρου και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται κατά την επεξεργασία. • Θα πρέπει να διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της υγιεινής των προϊόντων στα διάφορα στάδια της επεξεργασίας τους. Τη διαδικασία της επεξεργασίας θα πρέπει να επιβλέπουν οι υπεύθυνοι των τμημάτων παραγωγής και διασφάλισης της ποιότητας. • Οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται κατά την επεξεργασία και την εμφιάλωση του νερού θα πρέπει να καθορίζονται από το σύστημα HACCP της επιχείρησης και της σχετικής νομοθεσίας. • Το πόσιμο νερό, πριν την εμφιάλωση, επιτρέπεται να υποβάλλεται σε αποτελεσματική απολύμανση, σε κατάλληλη εγκατάσταση. • Η εγκατάσταση απολύμανσης πρέπει να είναι εφοδιασμένη με κατάλληλες συσκευές απολύμανσης. • Ενδεικτικές μέθοδοι απολύμανσης θεωρούνται η προσθήκη όζοντος ή άλλη ισότιμη μέθοδος που δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία του καταναλωτή, ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας. • Η εγκατάσταση απολύμανσης πρέπει να είναι εφοδιασμένη με κατάλληλες συσκευές απολυμάνσεως, ικανές να καλύψουν τη μέγιστη ωριαία παροχή εμφιαλώσεως και με εφεδρεία 100% για περίπτωση βλάβης ή συντή- ρησης.Απαραίτητος κρίνεται ο συστηματικός Εμφιαλωμένο πόσιμο νερό Ο περί της ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (παρακολού- θηση και Έλεγχος) Νόμος του 2001 έως 2004. ΕΠΕξΕΡγΑςΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟς ΕμφΙΑλωςΗ νΕΡΟΥ

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0