Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες
ΚΑΤΑΡΤΙςΗ ΠΡΟςωΠΙΚΟΥ 38 • Οι εργαζόμενοι, εκτός από την ιατρική κλινική εξέταση, θα υπόκεινται και σε εργαστηριακή εξέταση, απαραίτητα κοπράνων για παθογόνα μικρόβια και ιούς, αν υπάρχει η δυνατότητα, καθώς και για εντερικά παράσιτα. Το βιβλιάριο υγείας θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο. Οι εργαστηριακές εξετάσεις πρέπει να επαναλαμβά- νονται κάθε φορά που παρατηρείται εντερική ασθένεια ή να επεκτείνονται και σε εξέταση πτυέλων ή άλλες εξετάσεις σύμφωνα με τη γνωμάτευση κάθε φορά του εξετάζοντος ιατρού. • Σε περίπτωση που στο προσωπικό παρου- σιαστεί κάποιο από τα νοσήματα που αναφέρονται, οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων έχουν τη νομική υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη του κινδύνου μόλυνσης του προς εμφιάλωση νερού. Αυτό περιλαμβάνει αποκλεισμό από την εργασία ή από συγκεκριμένους τομείς της εργασίας για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο. • Ο υπεύθυνος του προσωπικού θα πρέπει να ενημερώνεται στην έναρξη της βάρδιας για τυχόν ύπαρξη προβλήματος υγείας. • Ο υπεύθυνος του προσωπικού θα πρέπει να δέχεται γραπτή γνωμάτευση από ιατρό για την καταλληλότητα του ασθενούς εργαζομένου να επιστρέψει στην εργασία του. • Απαγορεύεται η υπό οποιαδήποτε ιδιότητα επίσκεψη, απασχόληση ή είσοδος σε χώρους εμφιάλωσης του νερού ατόμων που δεν έχουν την κατάλληλη ενδυμασία και άδεια από τον υπεύθυνο της επιχείρησης για την είσοδό τους. Οδηγίες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία • Τα στελέχη και το προσωπικό της επιχείρησης εμφιάλωσης πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένα για τις βασικές αρχές υγιεινής και ορθής πρακτικής ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν τους πιθανούς κινδύνους και να εφαρμόζουν διορθωτικές ενέργειες όταν αυτό απαιτείται. • Η εκπαίδευση του προσωπικού θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι έγινε κατά την πρόσληψή του και ότι επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες Απαιτήσεις της νομοθεσίας Κοινοτικός Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων. Απαιτήσεις για την κατάρτιση Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων εξασφαλίζουν την επίβλεψη και την καθοδήγηση ή/ και κατάρτιση σχετικά με την υγιεινή τροφίμων όσων χειρίζονται τρόφιμα, ανάλογα με τις εκτελούμενες εργασίες.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0