Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες
ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες 35 Οδηγίες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία • Σημαντικόρόλοστην εκτέλεση τωνπαραγωγικών διαδικασιών μιας επιχείρησης έχει το προσω- πικό της επιχείρησης. Το προσωπικό θα πρέπει να είναι επαρκές και να καλύπτει τις ανάγκες της επιχείρησης. Για την επιλογή του συνιστάται να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα, η εμπειρία, η εκπαίδευση και η επιστημονική του γνώση, τα επαγγελματικά και τα τεχνικά του προσόντα, ανάλογα με τη θέση στην οποία πρόκειται να εργαστεί. • Ο υπεύθυνος της επιχείρησης έχει την ευθύνη για την τήρηση των κανόνων υγιεινής που έχουν σχέση με την υγιεινή του προσωπικού της επιχείρησης. • Η ατομική καθαριότητα θα πρέπει να περι- λαμβάνει διαδικασίες που διασφαλίζουν την υγιεινή του ατόμου ώστε να προστατευτεί το προϊόν από πιθανές επιμολύνσεις. • Η αλλαγή της ενδυμασίας του προσωπικού πρέπει να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (αποδυτήρια) πριν την είσοδό του στους χώρους επεξεργασίας και εμφιάλωσης του νερού. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση της προσωπικής ενδυμασίας (πανωφόρια, ζακέτες, κ.λπ .) ή προσωπικών αντικειμένων μέσα στον χώρο επεξεργασίας ή εμφιάλωσης νερού. • Το προσωπικό που εργάζεται στους χώρους εμφιάλωσης του νερού, θα πρέπει να φορά λευκή καθαρή στολή, ανάλογα υποδήματα, καλύπτρα του τριχωτού της κεφαλής (σκούφους) και σε ορισμένες περιπτώσεις καλύπτρα του στόματος και της μύτης (μάσκες). • Η ενδυμασία του προσωπικού θα πρέπει να είναι πάντα καθαρή και να αλλάζει τακτικά σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής της επιχείρησης, για να διασφαλίζεται η προστασία της ασφάλειας του προϊόντος. Απαιτήσεις της νομοθεσίας Κοινοτικός Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων περί της Υγιεινής και του Επίσημου Ελέγχου Τροφίμων Κανονισμοί του 2006 Απαιτείται υψηλός βαθμός ατομικής καθαριότητας από κάθε πρόσωπο που κινείται σε χώρους όπου γίνονται εργασίες με το επιτραπέζιο ή το φυσικό μεταλλικό νερό, το οποίο πρέπει να φορά κατάλληλο, καθαρό και, όπου αρμόζει, προστατευτικό ρουχισμό. ΚΕφΑλΑΙΟ vΙ - ΠΡΟςωΠΙΚΟ, ΥγΕΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟμΙΚΗ ΥγΙΕΙνΗ ΑΠΑΙΤΗςΕΙς γΙΑ ΤΗν ΑΤΟμΙΚΗ ΥγΙΕΙνΗ
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0