Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

ΚΕφΑλΑΙΟ v - ΠΑΡΟχΗ νΕΡΟΥ γΙΑ ΑλλΕς χΡΗςΕΙς Οδηγίες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία • Το νερό το οποίο χρησιμοποιείται από την επιχείρηση για άλλες χρήσεις πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για το «πόσιμο νερό». • Πόσιμο νερό πρέπει να χρησιμοποιείται: ¬ για το πλύσιμο των χώρων του εμφια- λωτηρίου, ¬ για το πλύσιμο των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με το προϊόν, ¬ για το πλύσιμο των χεριών των χειριστών, ¬ για το πλύσιμο των εργαλείων, σκευών και γενικότερα του εξοπλισμού και των χώρων του εμφιαλωτηρίου. • Δεν συνιστώνται παροχές μη «πόσιμου νερού» • Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμο- ποιηθεί παροχή μη πόσιμου νερού, όπως για παράδειγμα στην πυρόσβεση. Σε αυτές τις παροχές θα πρέπει να αναγράφεται ο σκοπός της χρησιμοποίησής τους και οι σωληνώσεις τους να έχουν διαφορετικό χρώμα. Οι μάνικες αυτές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό. • Πρέπει να χρησιμοποιείται «πόσιμο νερό» για την παραγωγή ατμού που μπορεί να έρθει σε επαφή με τις επιφάνειες που θα έρθουν σε επαφή με το προϊόν (νερό) ή που θα χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση. • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η αφαλάτωση των συσκευών ατμού, η οποία και θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. πΟσιΜΟ ΝΕρΟ Απαιτήσεις της νομοθεσίας Κοινοτικός Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων Η επιχείρηση πρέπει να έχει επαρκή παροχή «πόσιμου νερού» για άλλες χρήσεις, όπως ορίζεται στον περί της ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Παρακολούθηση και Έλεγχος) Νόμο του 2001έως 2004 σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 98/83/ΕΟΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 3 ης Νοεμβρίου 1998. Το νερό αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται ώστε διασφαλίζεται η μη μόλυνση των τροφίμων. Το μη «πόσιμο νερό», το οποίο χρησιμοποιείται για παραγωγή ατμού, ψύξη, κατάσβεση πυρκαγιάς και άλλους παρεμφερείς σκοπούς, οι οποίοι δεν σχετίζονται με τα τρόφιμα, πρέπει να διοχετεύεται μέσω χωριστών δικτύων. Τα δίκτυα αυτά πρέπει να αναγνωρίζονται εύκολα και να μην συνδέονται καθόλου με τα συστήματα «πόσιμου νερού» ούτε να υπάρχει δυνατότητα αναρρόφησης στα συστήματα «πόσιμου νερού». Ο ατμός που χρησιμοποιείται σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από κάθε ουσία που παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία ή ενδέχεται να μολύνει το προϊόν. 34 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες Μη πΟσιΜΟ ΝΕρΟ ΑΤΜΟσ

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0