Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

32 Οδηγίες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία • Τα δοχεία απορριμμάτων πρέπει να αδειάζονται συχνά και να απομακρύνονται τα απορρίμματα. • Είναι επιθυμητό να υπάρχουν ξεχωριστά και ευδιάκριτα σεσημασμένα δοχεία απορριμμάτων για τα προς ανακύκλωση απορρίμματα. • Σύμφωνα με τη σωστή πρακτική τα απορρίμ- ματα πρέπει να απομακρύνονται καθημερινά μετά το τέλος της εργασίας. • Οι περιέκτες των απορριμμάτων πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από ανθεκτικά υλικά που να επιτρέπουν τον εύκολο καθαρισμό και την απολύμανσή τους. Ειδικότερα πρέπει: 1.Να έχουν κατασκευασθεί από υλικό αδιαπότιστο και ανθεκτικό, το οποίο δεν θα οξειδώνεται εύκολα και γενικά δεν θα καταστρέφεται κατά τη χρήση του. Ως τέτοια υλικά αναφέρονται ενδεικτικά η γαλβανισμένη λαμαρίνα και το πλαστικό. 2.Η κατασκευή τους να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μην παραμορφώνονται ή καταστρέφονται κατά τη χρήση. 3.Η χωρητικότητά τους να επιτρέπει τους ευχερείς χειρισμούς. 4.Το σχήμα τους να παρέχει επαρκή ευστάθεια και να επιτρέπει την ευχερή εκκένωση και καθορισμό τους. 5.Να φέρουν κάλυμμα, το οποίο θα εφαρμόζει στα χείλη του δοχείου στεγανά ώστε να αποκλείεται η είσοδος σε αυτά εντόμων και τρωκτικών και ζώων. Συνιστάται τα καλύμματα να συνδέονται μόνιμα με τα δοχεία για να μην χάνονται και να ανοίγουν με ποδοκίνητο μηχανισμό. • Οι κάδοι που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή απορριμμάτων δεν θα πρέπει να χρησιμο- ποιούνται σε καμία περίπτωση για άλλες χρήσεις. • Όλοι οι κάδοι θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και να απολυμαίνονται περιοδικά. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων στους χώρους εμφιάλωσης. Στους χώρους αυτούς επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση πλαστικών περιεκτών για την τοποθέτηση των απορριπτόμενων υλικών. Η απομάκρυνσή τους θα πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σίγουρα στο τέλος της εργάσιμης μέρας. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες Απαιτήσεις της νομοθεσίας Κοινοτικός Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων 1. Απορρίμματα τροφών, τα μη εδώδιμα υποπροϊόντα και τα άλλα απορρίμματα πρέπει να απομακρύνονται το ταχύτερο από τους χώρους όπου υπάρχουν τρόφιμα ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευσή τους. 2. Απορρίμματα τροφών, τα μη εδώδιμα υποπροϊόντα και τα άλλα απορρίμματα πρέπει να τοποθετούνται σε δοχεία που κλείνουν, εκτός εάν οι επιχειρηματίες του τομέα μπορούν να αποδείξουν στις αρμόδιες Αρχές ότι άλλοι χρησιμοποιού- μενοι τύποι δοχείων ή συστημάτων απομάκρυνσης είναι κατάλληλοι. Τα δοχεία πρέπει να είναι κατάλληλα κατασκευασμένα, να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να μπορούν να καθα- ρίζονται και, όταν είναι αναγκαίο, να απολυμαίνονται εύκολα. ΚΕφΑλΑΙΟ Ιv - ΑΠΟΡΡΙμμΑΤΑ

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0