Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

ΚΕφΑλΑΙΟ ΙΙΙ - ΑΠΑΙΤΗςΕΙς ΕξΟΠλΙςμΟΥ ΕΠΙφΑνΕΙΕς ΠΟΥ ΕΡχΟνΤΑΙ ςΕ ΕΠΑφΗ μΕ ΤΟ ΠΡΟς ΕμφΙΑλωςΗ νΕΡΟ 26 Οδηγίες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία • Αυτή η απαίτηση αφορά όλες τις επιφάνειες που έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό, κατά την άντληση, διατήρηση και εμφιάλωσή του. • Οι επιφάνειες αυτές θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες από υλικό πού είναι ανθεκτικό στη διάβρωση, μη απορροφητικό και που καθαρίζεται και απολυμαίνεται εύκολα. • Και στις δύο περιπτώσεις οι επιφάνειες αυτές θα πρέπει να συντηρούνται σε καλή κατάσταση έτσι ώστε να μπορούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται εύκολα. • Tα μικροβιολογικά χαρακτηριστικά των πλαστικών μερών του εξοπλισμού θα πρέπει να εκτιμώνται σε σχέση με τα μικροβιολογικά χαρακτηριστικά του είδους του παραγόμενου νερού. Για παράδειγμα, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή φυσικού μεταλλικού νερού ή νερού πηγής τα οποία δεν επιδέχονται κανενός είδους απολύμανση, θα πρέπει να αξιολογηθούν με αυστηρότερα κριτήρια απ’ ό,τι εκείνα που θα χρησιμεύσουν για την παραγωγή εμφιαλωμένου πόσιμου νερού που μπορεί να υφίσταται οζονισμό. • Επιτρέπεται η χρήση κράματος μετάλλων σε εξαρτήματα που πρέπει να αποσυναρμο- λογηθούν για να καθαριστούν. • Επιτρέπεται η χρήση ελαστικού, συνθετικού υλικού και πλαστικών υλικών για την κατασκευή φλαντζών στεγανοποίησης, δακτυλιδιών, βανών αντλιών και άλλων παρόμοιων μηχανικών τμημάτων, που θα μπορούν, ωστόσο, να διατηρήσουν το σχήμα και τα χαρακτηριστικά τους και να καθαριστούν και να απολυμανθούν αποτελεσματικά. Τα υλικά αυτά θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες ΓΕΝιΚΑ Απαιτήσεις της νομοθεσίας Κοινοτικός Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων Απαιτήσεις για τις επιφάνειες (συμπερι- λαμβανομένωντωνεπιφανειώνεξοπλισμού) που έρχονται σε επαφή με το νερό: 1. Κάθε αντικείμενο, συσκευή ή εξοπλι- σμός, με τον οποίο έρχονται σε επαφή τα τρόφιμα, πρέπει: α) Να καθαρίζεται αποτελεσματικά και όταν είναι αναγκαίο να απολυμαίνεται. Ο καθαρισμός και η απολύμανση πρέπει να πραγματοποιούνται αρκετά συχνά ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος μόλυνσης. β) Να κατασκευάζεται με κατάλληλο τρόπο και υλικά και να διατηρείται σε καλή κατάσταση ώστε να ελαχιστο- ποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης των τροφίμων. γ) Με εξαίρεση τα δοχεία και τις συσκευασίες μιας χρήσεως, να κατα- σκευάζεται με κατάλληλο τρόπο και υλικά και να διατηρείται σε καλή κατάσταση ώστε να μπορεί να καθα- ρίζεται και, όπου είναι αναγκαίο, να απολυμαίνεται. δ) Να είναι εγκατεστημένο κατά τρόπο που να επιτρέπει επαρκή καθαρισμό του εξοπλισμού και των πέριξ χώρων. 2. Όταν είναι αναγκαίο, ο εξοπλισμός πρέπει να φέρει κάθε κατάλληλη συσκευή ελέγχου για να εξασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων του παρόντος κανονισμού. 3. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα για να εμποδίζεται η διάβρωση του εξοπλισμού και των δοχείων, τα πρόσθετα αυτά πρέπει να χρησιμο-

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0