Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες 25 • Κατά τον καθαρισμό των χώρων και του εξοπλισμού, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην μολύνεται το προϊόν με τα απορρυπαντικά, τα απολυμαντικά και το νερό ξεπλύματος. • Σε περίπτωση χρησιμοποίησης μάνικας νερού για την καθαριότητα του χώρου, αυτή θα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με ειδικό στόμιο (πιστόλι) εξόδου νερού. Μετά τη χρησιμοποίησή της, η μάνικα πρέπει να αναρτάται σε ειδική θέση στον τοίχο. • Κατά τη διάρκεια της εμφιάλωσης, δεν επιτρέ- πεται η χρησιμοποίηση νερού υψηλής πίεσης που δημιουργεί μικροσταγονίδια (αεροζόλ) για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου. • Όλοι οι εξωτερικοί χώροι του εργοστασίου θα πρέπει να διατηρούνται πάντα καθαροί και, αν υπάρχουν αντικείμενα, πρέπει να είναι πάντα καλά τακτοποιημένα. • Άχρηστα υλικά και παλιός εξοπλισμός που φυλάσσονται στον εξωτερικό χώρο θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά γιατί αποτελούν καταφύγιο για τα έντομα και τα τρωκτικά, δημιουργώντας έτσι κίνδυνο για την ασφάλεια του εργοστασίου. Συνιστάται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του χρόνου παραμονής τους στον εξωτερικό χώρο. • Στο πλαίσιο της εφαρμογής του συστήματος HACCP από τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού, θα πρέπει να τηρείται αρχείο καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων και του εξοπλισμού. • Το αρχείο καθαρισμού και απολύμανσης πρέπει να περιέχει απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους καθαρισμού και απολύμανσης, τη συχνότητα καθαρισμού και απολύμανσης, τα υλικά καθαρισμού και απολύμανσης, τα ιδιαί- τερα χαρακτηριστικά εφαρμογής (συγκέντρωση, θερμοκρασία, χρόνος επαφής, κ.λπ. ), τον τρόπο ξεπλύματος, τις μεθόδους επιβεβαίωσης της αποτελεσματικότητας του καθαρισμού και της απολύμανσης, τους υπεύθυνους εφαρμογής και ελέγχου του προγράμματος καθαρισμού και απολύμανσης, κ.λπ. • Οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του προγράμ- ματος καθαρισμού και απολύμανσης πρέπει να είναι κατάλληλαενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι. • Εσωτερικοί έλεγχοι της επιχείρησης επιβεβαιώ- νουν την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού και της απολύμανσης όπως και την απουσία υπολειμματικών ουσιών στο προϊόν. Απαιτήσεις για τις μεθόδους και τα προγράμματα καθαρισμού

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0