Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες
24 • Η επιχείρηση θα πρέπει να καθορίζει το προσωπικό που θα ασχολείται με το πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης. • Το προσωπικό αυτό θα πρέπει να εκπαιδεύεται ειδικά για τον σκοπό αυτό ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος της επιμόλυνσης του νερού με υπολείμματα απορρυπαντικών και απολυμαντι- κών ουσιών και παράλληλα να προστατεύεται όλο το προσωπικό της επιχείρησης από τον κίνδυνο της χρήσης των απολυμαντικών ουσιών. • Το προσωπικό πρέπει να υποβληθεί στην κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να κατανοήσει τον σκοπό του καθαρισμού και της απολύμανσης και την αναγκαιότητά τους τόσο για την επιχείρηση όσο και για τη δημόσια υγεία, καθώς και τους κινδύνους που εμπεριέχει η αναποτελεσματικότητα των διεργασιών αυτών. • Για τον καθαρισμό και την απολύμανση του εξοπλισμού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλα απορρυπαντικά και απολυμαντικά. • Ως κατάλληλα απορρυπαντικά και απολυμαντικά ορίζονται αυτά που έχουν έγκριση των αρμόδιων Αρχών. Όλα τα χημικά απορρυπαντικά και απολυμαντικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται από τον παρασκευαστή τους, και σύμφωνα με τις οδηγίες του, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανός κίνδυνος επιμόλυνσης. • Οι επικίνδυνες ουσίες, απορρυπαντικά, απολυμαντικά, εντομοκτόνα κ.ά. θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ειδικούς χώρους που κλειδώνουν και χρησιμοποιούνται μόνο από το ειδικά εκπαιδευμένο και εξουσιοδοτημένο προσωπικό. • Το πλύσιμο του εσωτερικού του δικτύου (Clean In Place – CIP) εφαρμόζεται στα κλειστά δίκτυα σωληνώσεων και δεξαμενών, σύμφωνα με το πρόγραμμα καθαρισμού της επιχείρησης. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται από την ταχύτητα και τη θερμοκρασία του διαλύματος, τον χρόνο εφαρμογής του, τη σύνθεση και τη συγκέντρωση των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται. Τα χημικά απορρυπαντικά και απολυμαντικά μέσα πρέπει να είναι εγκεκριμένα. • Ο εξοπλισμός, οι δεξαμενές, οι σωληνώσεις και τα μηχανήματα θα πρέπει να ξεπλένονται επαρκώς και σύμφωνα με τις διαδικασίες του HACCP μετά από τη χρήση απορρυπαντικών και απολυμαντικών και προτού χρησιμοποιηθούν ξανά, έτσι ώστε να απομακρυνθούν όλα τα τυχόν υπολείμματα των ανωτέρω. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0