Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

ΟΡΟφΕς 22 Οι τοίχοι στους χώρους δεύτερης συσκευασίας και στους χώρους αποθήκευσης πρέπει να κατασκευάζονται έτσι ώστε να μην συγκρατούν σκόνη, να διευκολύνεται ο καθαρισμός τους και να διατηρούνται καθαροί. Οι τοίχοι δεν πρέπει να έχουν ρωγμές, σχισμές, ανοίγματα ή εσοχές και γενικότερα σημεία στα οποία μπορεί να συσσωρευτούν σκόνη, ρύποι ή παράσιτα. Οδηγίες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία • Οι οροφές και ό,τι είναι στερεωμένο σε αυτές, για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, θα πρέπει: ¬ να κατασκευάζονται από υλικά που έχουν λεία επιφάνεια και μπορούν να καθαρίζονται αποτελεσματικά, και ¬ να προσαρμόζονται στους τοίχους με στεγανό και συνεχή τρόπο. • Οι ψευδοροφές πρέπει να είναι στεγανές, επισκέψιμες και ελεγχόμενες. • Η εξωτερική πλευρά των οροφών θα πρέπει να είναι στεγανή και να διευκολύνει την απομάκρυνση των όμβριων υδάτων. • Οι υδροροές πρέπει να ελέγχονται, να συντη- ρούνται και να αποφράσσονται συστηματικά. • Οι οροφές στους χώρους β΄ συσκευασίας και αποθήκευσης πρέπει: ¬ να κατασκευάζονται από υλικά που έχουν λεία επιφάνεια και μπορούν να καθαρίζονται αποτελεσματικά, και ¬ να προσαρμόζονται στους τοίχους με στεγανό και συνεχή τρόπο. • Τα υλικά κατασκευής της οροφής, ο σχεδιασμός και το σύστημα αερισμού έχουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του σχηματισμού υγρασίας στην οροφή. • Η οροφή θα πρέπει να συντηρείται τακτικά για ναμηνσχηματίζεται μούχλα, ναμηναποκολλώνται σωματίδια ή να μην σχηματίζονται ρύποι που θα μπορούσαν να επιμολύνουν το προϊόν. • Η οροφή θα πρέπει να είναι καλής κατασκευής, χωρίς ρωγμές, οπές ή άλλα παρόμοια ανοίγματα. • Οι συνδέσεις της οροφής με τους τοίχους θα πρέπει να είναι συνεχείς (κατά προτίμηση στρογγυλεμένες) ώστε να διευκολύνουν τον καθαρισμό. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες Απαιτήσεις της νομοθεσίας Κοινοτικός Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων Οι οροφές, οι ψευδοροφές και ό,τι είναι στερεωμένο σε αυτές πρέπει να είναι σχεδιασμένες, κατασκευασμένες και επιστρωμένες έτσι ώστε: -να μην συσσωρεύονται ρύποι, -να περιορίζεται η συμπύκνωση υδρατμών, και η ανάπτυξη ανεπιθύμητης μούχλας, και η αποκόλληση και πτώση σωματιδίων. •

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0