Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες
ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες 19 ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ • Το δίκτυο των αποχετεύσεων πρέπει να είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η επιμόλυνση του δικτύου σωληνώσεων του νερού. Οδηγίες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία • Θα πρέπει να προβλέπονται χώροι (αποδυτήρια), στους οποίους το προσωπικό θα φορά τη στολή εργασίας του αφαιρώντας τα προσωπικά του είδη. • Στους χώρους αυτούς θα πρέπει να υπάρχουν ειδικά ερμάρια, επαρκή για τον αριθμό του προσωπικού, στα οποία θα φυλάσσονται τα προσωπικά είδη του προσωπικού. • Τα ερμάρια αυτά θα πρέπει να κλειδώνουν ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά είδη του προσωπικού. Συνιστάται να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για τα προσωπικά είδη του προσωπικού και για τη στολή εργασίας. • Το προσωπικό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να φορά την ίδια ενδυμασία με την οποία προσέρχεται στην εργασία. Το χρώμα και το σχέδιο της ενδυμασίας θα πρέπει να έχει σχέση με τη θέση εργασίας του. • Τα αποδυτήρια του προσωπικού δεν θα πρέπει να έχουν άμεση επαφή με τους χώρους όπου αντλείται και εμφιαλώνεται το νερό.Στα αποδυτήρια πρέπει να υπάρχουν επαρκείς χώροι ατομικής υγιεινής (νιπτήρες, ντουζιέρες κ.λπ. ). • Θα πρέπει να προβλέπεται χώρος (καντίνα), στον οποίο το προσωπικό θα παραμένει στα διαλείμματα της εργασίας. Θα πρέπει να προβλέπεται η δυνατότητα προετοιμασίας καφέ ή πρόχειρων γευμάτων. Σε περίπτωση όπου στον χώρο αυτό γίνεται παρασκευή ή σερβίρισμα προμαγειρευμένων γευμάτων τότε για τη λειτουργία του χώρου αυτού εφαρμόζεται ο σχετικός Οδηγός Υγιεινής για τις Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης. Απαιτήσεις της νομοθεσίας Κοινοτικός Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων Όπου είναι αναγκαίο, πρέπει να προβλέπονται αποδυτήρια, σε επαρκή αριθμό για το προσωπικό. KANTINA
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0