Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ 18 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες Οδηγίες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία • Ο φωτισμός θα πρέπει να είναι επαρκής για να επιτρέπει τον αποτελεσματικό καθαρισμό του χώρου, του εξοπλισμού και την επιθεώρηση των εργασιών πληρώσεως και πωματισμού των φιαλών. • Όπου είναι απαραίτητο, ο φωτισμός δεν πρέπει να αλλοιώνει τα χρώματα. Η ένταση του γενικού φωτισμού δεν πρέπει να είναι λιγότερο από: - 540 lux σε όλα τα σημεία ελέγχου, - 220 lux στους χώρους εργασίας, - 110 lux στους υπόλοιπους χώρους, και - 26 lux σε απόσταση 1 μέτρου από το δάπεδο στις απομακρυσμένες γωνίες. • Οι λάμπες και τυχόν εξαρτήματα θα πρέπει να αποφεύγεται να τοποθετούνται πάνω από τους χώρους επεξεργασίας, πληρώσεως και πωμα- τισμού των φιαλών. Οι λάμπες θα πρέπει να είναι πάντα ασφαλείας και να έχουν προστατευτικά άθραυστα καλύμματα ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση του νερού σε περίπτωση θραύσης τους. Οδηγίες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία • Οι αποχετεύσεις θα πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται έτσι ώστε να απομα- κρύνονται αποτελεσματικά τα απορριπτόμενα νερά και υγρά απόβλητα από τους χώρους επεξεργασίας. Οι διαστάσεις τους πρέπει να είναι τέτοιες ώστε αυτά να απομακρύνονται ικανοποιητικά, ακόμα και στις περιόδους μέγιστης παραγωγής. • Οι αποχετεύσεις θα πρέπει να ελέγχονται σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία καλύπτονται κατάλληλα με ειδικά ανοξείδωτα κινητά πλέγματα τα οποία να περιορίζουν την είσοδο εντόμων και τρωκτικών στην επιχείρηση. • Όλοι οι αποχετευτικοί αγωγοί πρέπει να είναι σχεδιασμένοι κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα απόβλητα δεν ρέουν από μολυσμένο χώρο προς έναν χώρο «υψηλών» απαιτήσεων ΦωΤΙΣΜΟΣ Απαιτήσεις της νομοθεσίας Κοινοτικός Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων Οι χώροι πρέπει να διαθέτουν επαρκή φυσικό ή /και τεχνητό φωτισμό. Απαιτήσεις της νομοθεσίας Κοινοτικός Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων Οι αποχετευτικές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι επαρκείς για τον επιδιωκόμενο σκοπό και σχεδιασμένες και κατασκευασμένες με τρόπο που να μην δημιουργείται κίνδυνος μόλυνσης του προϊόντος. υγιεινής.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0