Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

ΒΟΗθΗΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ, ΥλΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠλΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΙωΡΕΙΤΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες 15 • Οι χώροι άντλησης και εμφιάλωσης θα πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένοι και κατασκευασμένοι ώστε να αποφεύγεται η ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών. • Οι χώροι αποθήκευσης του προϊόντος θα πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένοι και κατασκευασμένοι ώστε να αποφεύγεται η ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών (συνιστώ- μενη θερμοκρασία αποθήκευσης όχι πάνω από 18 ο - 20 ο C). • Οι σκάλες, οι ανελκυστήρες και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως οι πλατφόρμες και οι κινητές σκάλες, πρέπει να είναι κατασκευασμένες και τοποθετημένες με τρόπο που δεν προκαλούν επιμόλυνση στο προϊόν. • Συνιστάται να αποφεύγεται η εγκατάσταση εξοπλισμού που αιωρείται πάνω από τους χώρους άντλησης και εμφιάλωσης του νερού. Εάν αυτό είναι τεχνικά αναπόφευκτο, πρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα προστασίας για να αποτραπεί η επιμόλυνση των φιαλών ή του προϊόντος. • Οι βοηθητικές δομές και ο εξοπλισμός που αιωρείται πρέπει: ¬ να είναι κατασκευασμένα από υλικά που καθαρίζονται απολυμαίνονται εύκολα και γρήγορα, ¬ να έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί έτσι ώστε να μην επιτρέπουν την κατακράτηση σκόνης, εντόμων και μούχλας, και ¬ να επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση σε αυτά του προσωπικού καθαρισμού και να μην αποτελούν κίνδυνο για τους εργαζομένους. Οδηγίες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία • Νιπτήρες θα πρέπει να τοποθετούνται στις εγκαταστάσεις του προσωπικού και στους χώρους επεξεργασίας ή εμφιάλωσης νερού. • Στους χώρους επεξεργασίας και εμφιάλωσης νερού (επιτραπέζιου ή μεταλλικού), οι νιπτήρες τοποθετούνται σε σημεία όπου είναι δυνατή η πρόσβαση από τους εργαζομένους στους αντίστοιχους χώρους. ε) Να παρέχουν, όπου είναι αναγκαίο, τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας κατά την υγιεινή επεξεργασία και αποθήκευση των προϊόντων Απαιτήσεις για βοηθητικές δομές, υλικά και εξοπλισμό που αιωρείται Απαιτήσεις της νομοθεσίας Κοινοτικός Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων Πρέπει να υπάρχει επαρκής αριθμός νιπτήρων εγκατεστημένων στα κατάλληλα σημεία και προοριζομένων ειδικά για το πλύσιμο των χεριών. ΝΙΠΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΑλΕΤΕΣ

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0