Οδηγός Υγιεινής για πωλητές τροφίμων στις Λαϊκές Αγορές

9 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για πωλητές τροφίμων στις λαϊκές αγορές Τα σπουδαιότερα μέτρα είναι: • Η καθαριότητα και η απολύμανση του χώρου έκθεσης των τροφίμων και του εξοπλισμού που παρασκευάζονται ή διατηρούνται τα τρόφιμα. • Η διατήρηση των τροφίμων, ανάλογα με το είδος τους, σε κατάλληλες συνθήκες ψύξης ή περιβάλλοντος. Ο περιορισμένος χρόνος διατήρησης των ευαλλοίωτων τροφίμων σε θερμοκρασία μεταξύ 5°C και 6°C ώστε να μην δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν σε πληθυσμούς ικανούς να προκαλέσουν ασθένεια. • Η καθαριότητα, η υγεία και οι σωστοί χειρισμοί του προσωπικού ώστε να αποφευχθούν οι επιμολύνσεις των τροφίμων που διαχειρίζονται. • Η αγορά μη αλλοιωμένων συστατικών των τροφίμων ή τροφίμων. • Η απόρριψη αποθηκευμένων τροφίμων που έχουν αλλοιωθεί κατά την αποθήκευση ή έχει λήξει η ημερομηνία διατηρησιμότητάς τους. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα τρόφιμα που διατηρούνται σε ψύξη ή κατάψυξη. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να ελέγχονται οι συνθήκες αποθήκευσης τους (θερμοκρασία και χρόνος αποθήκευσης, καθαριότητα ψυγείου ή καταψύκτη κ.ά.). • Πώληση τροφίμων σε κανονική και όχι παραβιασμένη ή παραμορφωμένη συσκευασία. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση συσκευασιών με σχισμές, φουσκώματα, ατελή συγκόλληση, κ.ά.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0