Οδηγός Υγιεινής για πωλητές τροφίμων στις Λαϊκές Αγορές

8 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για πωλητές τροφίμων στις λαϊκές αγορές 2.2 Αλλοίωση τροφίμων Η αλλοίωση των τροφίμων προκαλείται από μικροοργανισμούς που βρίσκονται στα αρχικά συστατικά των τροφίμων ή μεταφέρονται στα τρόφιμα από τους ανθρώπους, τα έντομα, τις μολυσμένες επιφάνειες εργασίας, τα σκεύη, τον εξοπλισμό και τον μολυσμένο αέρα. Όταν τα τρόφιμα διατηρούνται σε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, τότε οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται γρήγορα στο καινούριο τους περιβάλλον. Αν στα τρόφιμα αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός παθογόνων μικροοργανισμών τότε είναι πιθανόν να προκληθεί τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Κοιλιακοί πόνοι, διάρροια και εμετός είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, τα οποία εμφανίζονται συνήθως σε 2 ως 36 ώρες αλλά και σε 72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Μερικές φορές ακόμη και ένας στομαχόπονος που αντιπαρέρχεται της προσοχής μας, μπορεί να είναι μια ήπια μορφή τροφικής δηλητηρίασης. Τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσουν και τα τρόφιμα που έχουν καλή εμφάνιση, οσμή και γεύση. 2.3 Επιμόλυνση τροφίμων Τα τρόφιμα επιμολύνονται με μικροοργανισμούς όχι μόνο από τους ανθρώπους αλλά και από: • Μύγες, κατσαρίδες και τρωκτικά • Ζώα πτηνά (γάτες, περιστέρια) • Μολυσμένες επιφάνειες εργασίας, σκεύη και εξοπλισμό • Μολυσμένο αέρα • Μολυσμένο νερό • Τρίχες • Κομμάτια από βερνίκι νυχιών Τα τρόφιμα επιμολύνονται επίσης με: • Επικίνδυνα ξένα σώματα (σπασμένα γυαλιά ή πλαστικά) • Επικίνδυνες χημικές ουσίες (εντομοκτόνα, καθαριστικά προϊόντα, κ.ά.) • Αλλεργιογόνες ουσίες 2.4 Πέντε παράγοντες που ευνοούν τη μικροβιακή ανάπτυξη στα τρόφιμα: 1. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (τυριά, γάλα, γιαούρτι, κρεατοπαρασκευάσματα) ευνοούν περισσότερο την ανάπτυξη των μικροοργανισμών γι’ αυτό και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό τους. 2. Η υγρασία των τροφίμων 3. Η θερμοκρασία στην οποία διατηρούνται τα τρόφιμα 4. Η οξύτητα των τροφίμων 5. Ο χρόνος διατήρησης των τροφίμων σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 2.5 Πώς παρεμποδίζεται η αλλοίωση και η επιμόλυνση των τροφίμων; Με την εφαρμογή μέτρων υγιεινής που παρεμποδίζουν την αλλοίωση ή την επιμόλυνση των τροφίμων.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0