Οδηγός Υγιεινής για πωλητές τροφίμων στις Λαϊκές Αγορές
5 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για πωλητές τροφίμων στις λαϊκές αγορές 1.1 Εισαγωγή Ο «Οδηγός Υγιεινής για πωλητές τροφίμων στις λαϊκές αγορές» είναι ένα εγχειρίδιο που απευθύνεται στους πωλητές τροφίμων στις λαϊκές αγορές με σκοπό τη συμμόρφωσή τους προς τους περί της Υγιεινής και του Επίσημου Ελέγχου Τροφίμων Κανονισμoύς του 2006, οι οποίοι εκδόθηκαν για την ολοκλήρωση της εναρμόνισης προς τον Κοινοτικό Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για την υγιεινή των τροφίμων, και θα χρησιμοποιείται από τους πωλητές τροφίμων στις λαϊκές αγορές σε συνδυασμό με τον Οδηγό Υγιεινής για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων (Οδηγός Υγιεινής Νο 4) καθώς και τον Οδηγό Υγιεινής για τις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων σε συνθήκες περιβάλλοντος, ψύξης ή κατάψυξης (Οδηγός Υγιεινής Νο 3) 1.2 Πεδίο εφαρμογής Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος «Οδηγού Υγιεινής» περιλαμβάνονται όλοι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων και όλοι οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές πώλησης τροφίμων οι οποίοι πρέπει να συμμορφώνονται με την προαναφερθείσα νομοθεσία. 1.3 Ισχύουσα νομοθεσία Στον «Οδηγό ορθής υγιεινής πρακτικής για πωλητές τροφίμων στις λαϊκές αγορές» γίνεται αναφορά στις απαιτήσεις των πιο κάτω Κανονισμών: • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα. • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για την υγιεινή των τροφίμων. • Οι περί της Υγιεινής και του Επίσημου Ελέγχου των Τροφίμων Κανονισμοί του 2006 (ΚΔΠ 320/2006). • Οι περί της Σήμανσης Παρουσίασης και Διαφήμισης Τροφίμων (Γενικοί) Κανονισμοί του 2002 έως 2010. • Οι περί Κοινοτήτων νόμοι του 1999 έως 2001 και οι περί Διοίκησης των Τοπικών Υποθέσεων (Γενικοί) Κανονισμοί του εκάστοτε Κοινοτικού Συμβουλίου. • Οι περί Δήμων Νόμοι και οι περί Δήμων (Γενικοί Κανονισμοί). • Ο περί της ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Παρακολούθηση και Έλεγχος) Νόμος του 2001 - 2004. • Οι περί Υλικών και Αντικειμένων για Επαφή μεΤρόφιμα Κανονισμοί του 2004 έως (Αρ.2) του 2011. • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1935/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2004 σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και με την κατάργηση των Οδηγιών 80/590/ΕΟΚ και 89/109/ΕΟΚ. • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1895/2005 της Επιτροπής της 18ης Νοεμβρίου 2005 για περιορισμό της χρήσης ορισμένων εποξεικών παραγώγων σε υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα. 1 . Γ Ε Ν Ι Κ Α
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0