Οδηγός Υγιεινής για πωλητές τροφίμων στις Λαϊκές Αγορές

3 1 ΓΕΝΙΚΑ ............................................................................................................................................. 5 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ................................................................................................................................................................... 5 1.2 Πεδίο εφαρμογής .................................................................................................................................................... 5 1.3 Ισχύουσα νομοθεσία .............................................................................................................................................. 5 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ .............................................................................................................. 7 2.1 Ποιότητα τροφίμων ................................................................................................................................................ 7 2.2 Αλλοίωση τροφίμων ............................................................................................................................................... 8 2.3 Επιμόλυνση τροφίμων ........................................................................................................................................... 8 2.4 Πέντε παράγοντες που ευνοούν τη μικροβιακή ανάπτυξη στα τρόφιμα ........................................... 8 2.5 Πώς προλαμβάνεται η αλλοίωση και η επιμόλυνση των τροφίμων; ..................................................... 8 3 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ....................................................................... 10 3.1 Επιτρεπόμενα είδη τροφίμων προς πώληση στις λαϊκές αγορές ........................................................... 10 4 ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ...................................................................................................................... 11 4.1 Κανόνες σχετικοί με τα πωλούμενα τρόφιμα ................................................................................................ 11 4.2 Βασικοί κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης ............................................................... 13 4.3 Διαχείριση τροφίμων ακατάλληλων προς κατανάλωση ........................................................................... 14 4.4 Περιέκτες και υλικά συσκευασίας τροφίμων και ποτών στις λαϊκές αγορές ...................................... 14 4.5 Μεταφορικά οχήματα και περιέκτες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των τροφίμων ........................................................................................................................................................... 15 4.6 Καθαριότητα των μεταφορικών οχημάτων και των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των τροφίμων καθώς και του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ο κάθε πωλητής σε λαϊκές αγορές ...................................................................................................................................................... 16 4.7 Καθαριότητα του χώρου στις λαϊκές αγορές ................................................................................................. 16 5 ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΣΕ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ .............................................................. 17 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ..................................................................................................................................... 18 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για πωλητές τροφίμων στις λαϊκές αγορές Π Ε Ρ Ι Ε ΧΟΜΕ ΝΑ

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0