Οδηγός Υγιεινής για πωλητές τροφίμων στις Λαϊκές Αγορές
16 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για πωλητές τροφίμων στις λαϊκές αγορές Τα ειδικά διασκευασμένα οχήματα για τη μεταφορά, συντήρηση και έκθεση των προς πώληση νωπών τροφίμων ζωικής προέλευσης και κατεψυγμένων τροφίμων ζωικής ή φυτικής προέλευσης, με ενσωματωμένους ή φορητούς ψυκτικούς χώρους, πρέπει να διατηρούνται καθαρά και σε καλή κατάσταση, και να ελέγχονται τακτικά οι μηχανισμοί ψύξης ή κατάψυξης για την αποφυγή της ποιοτικής υποβάθμισης των προς πώληση προϊόντων. 4.6 Καθαριότητα των μεταφορικών οχημάτων και περιεκτών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των τροφίμων, καθώς και του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ο κάθε πωλητής λαϊκών αγορών Οι επιφάνειες των διάφορων αποθηκευτικών χώρων (απλών και ψυκτικών) των μεταφορικών οχημάτων και περιεκτών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των τροφίμων και των χώρων χειρισμού τροφίμων ή/και ποτών κατά την πώληση, όπως επίσης και τα κάθε είδους έπιπλα, σκεύη, εργαλεία, συσκευές, είδη ιματισμού κ.λπ. που χρησιμοποιεί ο κάθε πωλητής λαϊκών αγορών, πρέπει να διατηρούνται καθαρά και σε καλή κατάσταση με τη φροντίδα και ευθύνη του ιδίου. Τα μεταφορικά οχήματα και οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των τροφίμων, καθώς και ο εξοπλισμός, πρέπει να καθαρίζονται και, όταν απαιτείται, να απολυμαίνονται με τις προβλεπόμενες διαδικασίες: χρήση κατάλληλων απορρυπαντικών και απολυμαντικών μέσων, χρήση ζεστού νερού, κατά προτίμηση υπό πίεση, για τον καθαρισμό, υλικά καθαρισμού καθαρά, φυλασσόμενα υπό υγιεινές συνθήκες, σχολαστικό ξέπλυμα με ζεστό και στη συνέχεια κρύο νερό. Πρέπει να καταρτίζεται πρόγραμμα καθαρισμού ή/και απολύμανσης σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης πρέπει να είναι πληρέστερο και σχολαστικότερο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη χρήση διαφορετικών απορρυπαντικών και απολυμαντικών στα δύο προγράμματα ώστε να αποφεύγεται η πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας των μικροοργανισμών σε κάποια από αυτά. Τα απορρυπαντικά, τα απολυμαντικά κ.λπ . πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες των παρασκευαστών έτσι ώστε να μην βλάπτουν με οποιοδήποτε τρόπο τις επιφάνειες, τον εξοπλισμό και τα τρόφιμα. Η χρήση τους δεν πρέπει να αφήνει κατάλοιπα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία ή να προσδίδει οσμές και ουσίες που μπορούν να μεταφερθούν στα τρόφιμα και να αλλοιώσουν τους οργανοληπτικούς τους χαρακτήρες (οσμή, γεύση, κ.λπ. ). Μετά τη χρήση τους πρέπει να ακολουθεί σχολαστική έκπλυση των διαφόρων επιφανειών και του εξοπλισμού με πόσιμο νερό, εκτός εάν οι οδηγίες χρήσης αυτών την καθιστούν περιττή. Για όλες τις χρήσεις οι πωλητές λαϊκών αγορών πρέπει να χρησιμοποιούν νερό ανθρώπινης κατανάλωσης (πόσιμο, όπως προβλέπεται από τον περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Παρακολούθηση και Έλεγχος) Νόμος του 2001 ο οποίος εναρμονίζει την Οδηγία 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΕΕ L330/98). 4.7 Καθαριότητα του χώρου στις λαϊκές αγορές Ο κάθε πωλητής θα πρέπει να συγκεντρώνει τα απορρίμματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε ειδικές, ανθεκτικές σακούλες που κλείνουν, οι οποίες στη συνέχεια θα μεταφέρονται στους κάδους απορριμμάτων του Δήμου ή του Κοινοτικού Συμβουλίου. Τα χαρτοκιβώτια θα συγκεντρώνονται όλα μαζί και θα μεταφέρονται στους κάδους ανακύκλωσης. Στην περίπτωση των νερών που προέρχονται από την τήξη του πάγου που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των νωπών αλιευμάτων, αυτά θα πρέπει να διοχετεύονται με ειδικό σωλήνα σε ειδική δεξαμενή ή δοχείο, ικανού όγκου, που προορίζεται για τον συγκεκριμένο σκοπό και να απομακρύνονται από τον χώρο της λαϊκής με την ευθύνη του πωλητή, εκτός εάν υπάρχουν διευκολύνσεις για διοχέτευσή τους στο αποχετευτικό σύστημα.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0