Οδηγός Υγιεινής για πωλητές τροφίμων στις Λαϊκές Αγορές

14 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για πωλητές τροφίμων στις λαϊκές αγορές Τα νωπά αλιεύματα συντηρούνται με καθαρό πάγο, παρασκευαζόμενο από πόσιμο νερό και διακινούμενο κάτω από υγιεινές συνθήκες, σε αναλογία δύο κιλά αλιευμάτων προς ένα κιλό πάγου. Οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για την έκθεση των αλιευμάτων θα πρέπει να είναι είτε μιας χρήσεως, από κατάλληλο υλικό για τρόφιμα (φελιζόλ, ξύλο, κ.λπ. ), είτε από ειδικό πλαστικό για τρόφιμα, πολλαπλών χρήσεων (για το είδος αυτό των περιεκτών προβλέπεται σύστημα καθαρισμού και απολύμανσής τους). Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία εξωτερικών τραυματισμών των προς πώληση αλιευμάτων γιατί αποτελούν αιτία της ποιοτικής τους υποβάθμισης λόγω της ανάπτυξης διάφορων μικροοργανισμών. Τα νωπά κοτόπουλα , εφόσον η πώλησή τους επιτρέπεται με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου ή του Δήμου, θα διατίθενται ακέραια και θα προέρχονται από εγκεκριμένα πτηνοσφαγεία ή σε τεμάχια, προσυσκευασμένα από εγκεκριμένη εγκατάσταση. Στην ετικέτα με το σήμα καταλληλότητας θα αναγράφεται και η ημερομηνία ανάλωσης, η οποία δεν μπορεί να είναι πάνω από 5 ημέρες. Επαφίεται στον υπεύθυνο της εγκατάστασης να ορίσει τη διάρκεια ζωής των κοτόπουλων ή των τροφίμων γενικά. Απαγορεύεται ο τεμαχισμός πουλερικών στις λαϊκές αγορές. Τα προϊόντα με βάση το κρέας όπως είναι τα σαλάμια και τα λουκάνικα θα διατίθενται ολόκληρα. Απαγορεύεται ο τεμαχισμός τους. 4.3 Διαχείριση τροφίμων ακατάλληλων προς κατανάλωση Στην περίπτωση των τροφίμων που δεν πληρούν τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας όπως παραδείγματος χάριν: • Για συσκευασμένα τρόφιμα γενικά: - λήξη της ημερομηνίας ανάλωσης, αλλοιώσεις ή καταστροφή της συσκευασίας (ειδικά στα εγκυτιωμένα τρόφιμα: διόγκωση, οξείδωση του κυτίου κ.λπ .), αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος (χρώμα, οσμή, γεύση, υφή), • Για τρόφιμα που καταναλώνονται ως έχουν: - αλλοίωση των μακροσκοπικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (ευρωτίαση, αλλοιώσεις από την ανάπτυξη μικροβίων, μούχλα, παρασίτωση, ανάπτυξη ανώμαλης οσμής, χρώματος και γεύσης κ.λπ) ., αυτά απομακρύνονται από τους χώρους όπου αποθηκεύονται ή και διατίθενται κατάλληλα για βρώση προϊόντα ή απορρίπτονται, κατά την κρίση του πωλητή, και σε περίπτωση αμφιβολίας, μετά από γνωμοδότηση των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών. Απαγορεύεται η συναποθήκευσή τους με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Αυτά πρέπει να αποθηκεύονται σε ξεχωριστό χώρο ή αποθήκη που φέρει ενδεικτική επιγραφή. 4.4 Περιέκτες και υλικά συσκευασίας τροφίμων και ποτών στις λαϊκές αγορές Τα υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα πρέπει να συμμορφώνονται με τους πιο κάτω Κανονισμούς: • Οι περί Υλικών και Αντικειμένων για Επαφή με Τρόφιμα Κανονισμοί του 2004 έως 2011. • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1935/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2004 σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και με την κατάργηση των Οδηγιών 80/590/ΕΟΚ και 89/109/ΕΟΚ. • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1895/2005 της Επιτροπής της 18ης Νοεμβρίου 2005 για περιορισμό της χρήσης ορισμένων εποξεικών παραγώγων σε υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0