Οδηγός Υγιεινής για πωλητές τροφίμων στις Λαϊκές Αγορές

13 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για πωλητές τροφίμων στις λαϊκές αγορές Τα όσπρια, το ρύζι, τα δημητριακά, τα μπαχαρικά και αποξηραμένα φυτά για την παρασκευή αφεψημάτων θα πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλους, καθαρούς περιέκτες που θα είναι τοποθετημένοι πάνω σε πάγκους ή παλέτα, κάτω από τις προβλεπόμενες συνθήκες συντήρησης (αποφυγή υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας), προστατευμένοι από παντός είδους ρύπανση (έντομα, σκόνη, καυσαέρια, κ.λπ. ). Τα τρόφιμα που καταναλώνονται ως έχουν, χωρίς προηγουμένως να αποφλοιωθούν ή να υποστούν κάποια θερμική επεξεργασία όπως ελιές, ξηροί καρποί, ζαχαρώδη, κ.λπ ., θα τοποθετούνται μέσα σε υαλόφρακτες θήκες ή θα καλύπτονται με λεπτό ύφασμα (τούλι), ανάλογα με τη φύση του τροφίμου, ώστε να προστατεύονται από τη σκόνη, τα έντομα και κάθε είδους άλλη ρύπανση. Η λήψη των προαναφερόμενων τροφίμων για την προσφορά τους στον πελάτη θα γίνεται με ειδικά για τον σκοπό αυτό προοριζόμενα μέσα (λαβίδες, σπάτουλες, γάντια κατάλληλα για τον χειρισμό των τροφίμων, μιας χρήσεως, κ.λπ. ) και όχι απευθείας με γυμνά χέρια. Απαγορεύεται η ψηλάφηση τέτοιου είδους τροφίμων από τους πελάτες ή τον πωλητή με ευθύνη του δεύτερου. Οι πωλητές είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν πινακίδες πάνω σε κάθε είδος τροφίμου όπου θα αναγράφονται: - η τιμή πώλησης του, και - ο τόπος παραγωγής για τα κυπριακά προϊόντα και η χώρα προέλευσης για τα εισαγόμενα. 4.2 Βασικοί κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που μπορούν να διατίθενται στην αγορά και οι θερμοκρασίες συντήρησής τους παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα. Είδος τροφίμου Θερμοκρασίες συντήρησης Αυγά Σε δροσερό και σκιερό χώρο (όχι πάνω από +18°C), προστατευμένα από κάθε είδους ρύπανση. Μέλι Σε δροσερό και σκιερό χώρο. Αλιεύματα νωπά Στη θερμοκρασία τήξης του πάγου. Αλιεύματα κατεψυγμένα Σύμφωνα με τις ενδείξεις της συσκευασίας (συνήθως -18°C). Αλιεύματα καπνιστά Σύμφωνα με τις ενδείξεις της συσκευασίας, διαφορετικά στους 0 έως + 2°C. Αλιεύματα σε κονσέρβες Στις τιμές θερμοκρασίας που αναγράφονται επάνω στη συσκευασία. Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα Σύμφωνα με τις ενδείξεις της συσκευασίας, αλλά όχι άνω των +6°C. Προϊόντα με βάση το κρέας όπως σαλάμια, Προϊόντα που έχουν υποστεί θερμική λουκάνικα, καπνιστά και κονσέρβες επεξεργασία (βραστά, καπνιστά) διατηρούνται σε θερμοκρασία ψύξης (+2 έως - 2°C), ενώ τα προϊόντα ωρίμανσης (αέρος) και οι κονσέρβες πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό χώρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα μη εγκυτιωμένα τρόφιμα είναι η αποφυγή της ρύπανσής τους από σκόνη, έντομα κ.λπ.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0