Οδηγός Υγιεινής για πωλητές τροφίμων στις Λαϊκές Αγορές

12 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για πωλητές τροφίμων στις λαϊκές αγορές Το σήμα καταλληλότητας περιλαμβάνει εντός ωοειδούς πλαισίου τα εξής στοιχεία: Στο πάνω μέρος, με κεφαλαία, τα αρχικά της χώρας προέλευσης, στη μέση τον κωδικό αριθμό έγκρισης και στο κάτω μέρος τα αρχικά Ε.E. ή EC π.χ. CY 18.A.1054 EC Τα είδη των τροφίμων που χρήζουν ψύξης ή κατάψυξης θα είναι τοποθετημένα με τάξη, κατά συναφές είδος τροφίμου, ανάλογα με την προέλευσή τους (φυτικής ή ζωικής), την ύπαρξη ή μη συσκευασίας τους και κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται η ανάμειξη και η μεταξύ τους επαφή και να εξασφαλίζεται ο επαρκής αερισμός τους. Οι συνθήκες διατήρησης των διάφορων τροφίμων σε ψυκτικούς θαλάμους, εκείνες της θερμοκρασίας και υγρασίας, καθώς και η διάρκεια συντήρησής τους αναφέρονται στο παράρτημα Ι. Τα προϊόντα χωρίς δεύτερη συσκευασία πρέπει να αποθηκεύονται χωριστά από εκείνα με δεύτερη συσκευασία. Γενικά, για τους ψυκτικούς χώρους (ψυγείο, κατάψυξη) όπου αποθηκεύονται τρόφιμα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής: • Τρόφιμα τα οποία είναι δυνατόν να ρυπάνουν, να επιμολύνουν ή να επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο τον οργανοληπτικό χαρακτήρα (οσμή, γεύση, κ.λπ .) άλλων τροφίμων θα τοποθετούνται σε ξεχωριστούς ψυκτικούς χώρους. • Τα τρόφιμα πρέπει να είναι τοποθετημένα με τάξη και κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται η ανάμειξη και η μεταξύ τους επαφή και να εξασφαλίζεται ο επαρκής αερισμός τους. • Δεν πρέπει να υπερφορτώνουμε τα ψυγεία και τους καταψύκτες γιατί αυτό οδηγεί συχνά σε μείωση της αποτελεσματικότητάς τους και στην ανάπτυξη μικροοργανισμών. • Απαγορεύεται η τοποθέτηση στους ψυκτικούς χώρους κάθε είδους αντικειμένων (δέματα κ.λπ .) που είναι δυνατόν να ρυπάνουν αυτούς ή τα συντηρούμενα σε αυτούς τρόφιμα. • Σε όλους τους ψυκτικούς θαλάμους πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος αερισμός ώστε να μην υφίσταται μέσα σε αυτούς καμία δυσάρεστη οσμή. • Όλοι οι ψυκτικοί χώροι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με θερμόμετρο για τον έλεγχο των τιμών της θερμοκρασίας που επικρατεί σε κάθε στιγμή, τοποθετημένο, εάν υπάρχει η δυνατότητα, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ελέγχεται η θερμοκρασία από τον εξωτερικό χώρο. • Απαγορεύεται η διατήρηση ευαλλοίωτων τροφίμων (γαλακτοκομικά προϊόντα, κ.λπ. ) εκτός ψυκτικού χώρου. Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να διακινούνται και να διατίθενται σε κατάλληλους ψυκτικούς χώρους και, εφόσον είναι συσκευασμένα, σε ανοικτές ψυχόμενες προθήκες ή σε ειδικά διασκευασμένα οχήματα, ανάλογα με την ενδεικνυόμενη για τη συντήρησή τους θερμοκρασία. • Απαγορεύεται η έκθεση των κατεψυγμένων ειδών τροφίμων εκτός του κατάλληλου ψυκτικού χώρου, η απόψυξη και επανακατάψυξή τους. Αναφορικά με τα οπωροκηπευτικά , τα πωλούμενα μη συσκευασμένα είδη πρέπει να εκτίθενται με τάξη, κατάλληλα προστατευμένα από επιμολύνσεις, σε κατάλληλους για τρόφιμα, καθαρούς περιέκτες (δίσκους, τελάρα, παλέτα,) απαλλαγμένα από ξένες ύλες όπως χώμα, φυτικά υπολείμματα, σπόρους ζιζανίων και υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι υγιή, ακέραια και να έχουν νωπή εμφάνιση. Η επισήμανση (ενδείξεις) των τελάρων δεν θα πρέπει να παραπλανά τον καταναλωτή ως προς την ποικιλία και τη χώρα προέλευσης του προϊόντος. Επίσης, δεν θα πρέπει να υπάρχει ανάμιξη ποικιλιών και προϊόντων από διάφορες χώρες προέλευσης.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0