Οδηγός Υγιεινής για πωλητές τροφίμων στις Λαϊκές Αγορές
11 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για πωλητές τροφίμων στις λαϊκές αγορές 4.1. Κανόνες σχετικοί με τα πωλούμενα τρόφιμα Τα πωλούμενα είδη τροφίμων πρέπει να εκτίθενται πάνω σε κατάλληλους πάγκους οι οποίοι πρέπει να διατηρούνται καθαροί και σε καλή κατάσταση, κάτω από καθαρές προστατευτικές τέντες ή σε ειδικά οχήματα. Όσον αφορά τα προσυσκευασμένα τρόφιμα γενικά, αυτά πρέπει να φέρουν τις υποχρεωτικές ενδείξεις σήμανσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, ήτοι: 1. ονομασία πώλησης του τροφίμου, 2. κατάλογο των συστατικών, 3. κάθε συστατικό ή τεχνολογικό βοήθημα που απαριθμείται στο Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 ή προέρχεται από ουσία ή προϊόν που απαριθμείται στο Παράρτημα ΙΙ και το οποίο προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ή παρασκευή ενός τροφίμου και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν, ακόμη και σε τροποποιημένη μορφή, 4. ποσότητα ορισμένων συστατικών ή κατηγοριών συστατικών εντός ή επί του τροφίμου, 5. την καθαρή ποσότητα του τροφίμου και, κατά περίπτωση, το καθαρό στραγγισμένο βάρος, 6. την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και στην περίπτωση τροφίμων που είναι ευαλλοίωτα από μικροβιολογική άποψη, την τελική ημερομηνία ανάλωσης, τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, 7. τις ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησης και χρήσης, 8. τις οδηγίες χρήσης του τροφίμου στην περίπτωση που η παράλειψή τους δεν επιτρέπει τη σωστή χρήση του τροφίμου, 9. το όνομα ή την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της ΕΕ, 10. τον τόπο παραγωγής ή προέλευσης, στην περίπτωση που η παράλειψη μπορεί να οδηγήσει σε πλάνη τον καταναλωτή ως προς τον πραγματικό τόπο παραγωγής ή προέλευσης του τροφίμου, καθώς και τις επί μέρους ειδικές ενδείξεις για κάθε είδος τροφίμων και ποτών, σύμφωνα με τους περί Σήμανσης Παρουσίασης και Διαφήμισης Τροφίμων (Γενικούς Κανονισμούς) του 2002 έως 2005. Γενικά, οι ενδείξεις πρέπει να είναι εύκολα κατανοητές και: • να αναγράφονται με ευδιάκριτους, ευανάγνωστους και ανεξίτηλους χαρακτήρες, • να αναγράφονται στην ελληνική (η παρούσα διάταξη δεν απαγορεύει την αναγραφή των ενδείξεων και σε άλλες γλώσσες), • να αναγράφονται σε εμφανές σημείο, • να μην σκεπάζονται, κρύβονται ή διαχωρίζονται από άλλες ενδείξεις ή εικόνες, και • να αναγράφονται με το ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς που απαιτεί ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011. Αναφορικά με τα συσκευασμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης (κατεψυγμένα ψάρια κ.ά.), θα πρέπει στη συσκευασία τους να φέρουν απαραίτητα την άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης του προμηθευτή ή το σήμα καταλληλότητας, που διασφαλίζουν το ελάχιστο των υγειονομικών απαιτήσεων για κάθε είδος και δηλώνουν ότι η εγκατάσταση παραγωγής, επεξεργασίας ή συσκευασίας είναι εγκεκριμένη και βρίσκεται υπό κτηνιατρικό έλεγχο. 4 . Γ Ε Ν Ι ΚΟ Ι Κ ΑΝΟΝ Ε Σ Υ Γ Ι Ε Ι ΝΗ Σ Γ Ι Α Τ Η Δ Ι Α ΣΦΑ Λ Ι Σ Η Τ Η Σ ΔΗΜΟΣ Ι Α Σ Υ Γ Ε Ι Α Σ Σ Τ Ι Σ Λ Α Ϊ Κ Ε Σ Α ΓΟ Ρ Ε Σ
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0