Σήμανση Μελιού

7 ζαχαροπλαστικής, καθότι αυτά θεωρούνται τρόφιμα με ένα μόνο συστατικό και η ονομασία του τροφίμου από μόνη της περιγράφει επαρκώς όλα τα συστατικά του τροφίμου. Η γύρη, δεν θεωρείται συστατικό του μελιού αλλά φυσικό χαρακτηριστικό στοιχείο της σύνθεσης του μελιού. • Ωστόσο, σε περίπτωση όπου προστίθεται σκόπιμα από τον μελισσοκόμο ή τον εμφιαλωτή του μελιού γύρη στο έτοιμο μέλι, τότε το προϊόν παύει να είναι «μέλι» και πλέον καθίσταται σύμμικτο προϊόν, δηλαδή μείγμα μελιού με γύρη. Σε αυτή την περίπτωση, η ονομασία του προϊόντος είναι συνδυασμός της ονομασίας του μελιού με τις λέξεις «μείγμα» και «γύρη», π.χ. «μείγμα μελιού με γύρη», «μείγμα μελιού κηρήθρας με γύρη», κ.ο.κ. Επίσης, η σήμανση του προϊόντος πρέπει να περιλαμβάνει κατάλογο συστατικών όπου θα αναφέρονται το μέλι και η γύρη και θα αναφέρεται επιπλέον η επί τοις εκατό περιεκτικότητα του προϊόντος σε μέλι. Η αναφορά της περιεκτικότητας του προϊόντος σε μέλι θεωρείται απαραίτητη καθότι το μέλι είναι προϊόν με προδιαγραφές ποιότητας και η περιεκτικότητα ενός σύμμικτου προϊόντος σε μέλι είναι ως εκ τούτου σημαντική για την επιλογή του καταναλωτή. • Στην περίπτωση σύμμικτων προϊόντων που συμπεριλαμβάνουν μέλι, όπως π.χ. «μέλι με σιρόπι γλυκόζης», «μέλι με πάστα αμυγδάλου», πρέπει να παρατίθεται στη σήμανση κατάλογος συστατικών όπου θα αναφέρονται το μέλι και το άλλο τρόφιμο, καθώς και η επί τοις εκατό περιεκτικότητα του προϊόντος σε μέλι. Εάν το άλλο τρόφιμο είναι σύνθετο τρόφιμο, δηλαδή δεν αποτελείται από μόνο ένα συστατικό, τότε πρέπει στον κατάλογο των συστατικών να αναφέρονται και τα συστατικά του σύνθετου αυτού συστατικού, εντός παρενθέσεως. Για παράδειγμα, σε ένα τρόφιμο το οποίο ονομάζεται «Μείγμα μελιού ανθέων με πάστα ξηρών καρπών», στη σήμανση ο κατάλογος συστατικών θα αναφέρει: «Συστατικά: Μέλι ανθέων (60%), πάστα ξηρών καρπών (αμύγδαλο, καρύδι, φιστίκι)». Τα ονόματα των ξηρών καρπών τονίζονται καθότι περιλαμβάνονται στον κατάλογο ουσιών που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες για τα οποία ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 απαιτεί να τονίζονται στον κατάλογο των συστατικών.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0