Σήμανση Μελιού

5 Το μέλι είναι τρόφιμο με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία καθορίζονται από τους περί Μελιού Κανονισμούς του 2004 και 2015, οι οποίοι εναρμονίζονται με την Οδηγία 2001/110/ΕΚ, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα. Η εν λόγω νομοθεσία καθορίζει και τις απαιτήσεις για τη σήμανση του μελιού, οι οποίες συμπληρώνονται με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. Στη συσκευασία του μελιού που προορίζεται για τον τελικό καταναλωτή, αναγράφονται σε ορατό σημείο της συσκευασίας, με ευδιάκριτα, ευανάγνωστα, ανεξίτηλα γράμματα στην ελληνική γλώσσα, οι παρακάτω ενδείξεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι υποχρεωτικές και ορισμένες εθελοντικές (αναφέρεται εντός της παρένθεσης): 1. Η ονομασία του προϊόντος (υποχρεωτική ένδειξη): Αυτή είναι είτε απλά «μέλι» είτε μια από τις ακόλουθες, αναλόγως της περίπτωσης: • « μέλι ανθέων » ή « μέλι νέκταρος » (αποδεκτές διαφορετικές ονομασίες του ιδίου προϊόντος) • « μέλι μελιτώματος » • « μέλι στραγγισμένο » • « μέλι φυγοκεντρήσεως » • « μέλι πιέσεως » Ο εμφιαλωτής του μελιού έχει δηλαδή ελεύθερη την επιλογή να ονομάσει το προϊόν είτε «μέλι» είτε με μια από τις πιο πάνω ονομασίες, φτάνει το μέλι να ανταποκρίνεται στην αντίστοιχη προέλευση (ανθέων ή μελιτώματος) ή τον αντίστοιχο τρόπο παραγωγής (στραγγισμένο, φυγοκεντρήσεως ή πιέσεως). Α. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΙ Υποχρεωτικές και Εθελοντικές Ενδείξεις

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0