Τα ρεβίθια στη διατροφή μας

Έρευνες καταδεικνύουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να πάρει το ασβέστιο και το μαγνήσιο από τα ρεβίθια και από τα φασόλια με την ίδια ευκολία που μπορεί να τα πάρει από το γάλα. Ένα φλιτζάνι ρεβίθια ή φασόλια έχουν το ίδιο ποσοστό μαγνησίου με ένα φλιτζάνι γάλα. Ένα φλιτζάνι γάλα έχει το ίδιο ποσοστό ασβεστίου με πέντε φλιτζάνια φασόλια ή ρεβίθια. Δηλαδή ένας οργανισμός που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να πάρει το ασβέστιο και το μαγνήσιο από το γάλα μπορεί να το πάρει από τα φασόλια ή τα ρεβίθια. Το ασβέστιο βρίσκεται κατά 70% στον φλοιό του ρεβιθιού. Γι' αυτό τα ρεβίθια πρέπει να μαγειρεύονται με τη φλούδα και όχι να απο- φλοιώνονται. Επίσης, το ρεβίθι προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα τις γυναίκες από την οστεοπόρωση. Το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Εκτός απόπλούσιοσε μέταλλα, τορεβίθι είναι και πολύ πλούσιοσε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β6, 812, C και Νιασίνη. Ιδιαίτερα πλούσιο το ρεβίθι είναι στη βιταμίνη C η οποία προστατεύει τον ανθρώπινο οργα- νισμό και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Γιατί, λοιπόν, ρεβίθια; P Είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του γάλακτος, του κρέατος και της σόγιας. P Θεωρείται μια πλήρης τροφή και μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας. P Είναι μια φυσική πηγή, πλούσια σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο και κάλιο. P Περιέχει πολύ χαμηλά ποσοστά λίπους, ζάχαρης και καθόλου χοληστερόλη και νάτριο. P Προστατεύει τον άνθρωπο από τη στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά, την αρτηριοσκλήρωση, την οστεοπόρωση, ασθένειες του παχέος εντέρου και άλλες παθήσεις. Θρεπτική αξία ¼ του φλιτζανιού βρασμένα ρεβίθια Θερμίδες 115 kcal Θερμίδες από λίπος 5 kcal Ολικό λίπος 1,75 g Κεκορεσμένο λίπος 0 g Χοληστερόλη 0 mg Νάτριο 0 mg Υδατάνθρακες 19 g Διαιτητική κυτταρίνη 11 g Πρωτεΐνη 7 g Φολικό οξύ 70 mg Βιταμίνη Α 3% Ασβέστιο 5% Βιταμίνη C 2% Σίδηρο 12%

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0