Τα ρεβίθια στη διατροφή μας

Η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών είναι μια σημαντική αιτία εμφάνισης παθήσεων του παχέος εντέρου. Διεθνείς συστάσεις μιλούν για καθημερινή λήψη 25-30 γραμμαρίων φυτικών ινών στη διατροφή μας. Ένα τέταρτο του φλιτζανιού ρεβίθια βρασμένα έχουν περίπου 11 g φυτικές ίνες. Φολικό οξύ Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη πολύ ουσιώδης για τη δημιουργία νέων ιστών και γενικά για την καλή υγεία του ανθρώπου. Ο οργανισμός του ανθρώπου δεν παράγει φολικό οξύ αλλά το προσλαμβάνει από τα τρόφιμα ή έτοιμα παρασκευάσματα. Το ρεβίθι μαζί με όλα τα άλλα όσπρια, όπως λουβιά, φακές και φασόλια, περιέχουν υψηλό ποσοστό φολικού οξέος. Ένα φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα περιέχει 282 μικρογραμμάρια φολικού οξέος. Το φολικό οξύ είναι μια σπουδαία βιταμίνη, ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες. Βοηθά και προστατεύει τα αγέννητα μωρά από διάφορες παθήσεις. Οι γυναίκες πριν και μετά την εγκυμοσύνη πρέπει να τρώνε τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ. Οι έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, πρέπει να παίρνουν ημερησίως 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέως, δηλαδή διπλάσια ποσότητα από ένα κανονικό άτομο. Το φολικό οξύ παίζει, επίσης, σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης. Μέταλλα και βιταμίνες Το ρεβίθι είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, χαλκό, ψευδάγυρο και κάλιο. Τα ρεβίθια συγκρινόμενα με όλα τα άλλα όσπρια δίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό υψηλό ποσοστό σε σίδηρο.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0