Η φυσιολογική κατάρρευση του πεπονιού
9 Η ΦΥ Σ Ι Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ ΑΤ Α Ρ Ρ Ε Υ Σ Η Τ Ο Υ Π Ε Π Ο Ν Ι Ο Υ 1. Πειραματισμός 1.1 Φυτικό υλικό Ο Κλάδος Λαχανοκομίας του ΙΓΕ διενήργησε εκτεταμένη πειραματική εργασία με στόχο τη διερεύνηση πιθανής σχέσης της φυσιολογικής ασυμβατότητας με την απόδοση και τις μορφομετρικές παραμέτρους των φυτών αλλά και με τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του καρπού. Για τους σκοπούς αυτής της μελέτης επιλέχθηκαν συνδυασμοί εμβολίων- υποκειμένων ευαίσθητων στη φυσιολογική ασυμβατότητα με βάση αποτελέσματα προκαταρκτικών πειραμάτων αλλά και αναφορές παραγωγών σε περιστατικά κατάρρευσης. Εμβόλια πεπονιού ( Cucumis melo L.) τύπου Galia των ποικιλιών Polynica, Elario και τύπου Ananas της ποικιλίας Raymond εμβολιάσθηκαν σε τέσσερα υβριδικά υποκείμενα του τύπου ( Cucurbita maxima Duchesne × C. moschata Duchesne): TZ148, N101, Carnivore και 30900. 1.2 Τεχνική εμβολιασμού και συνθήκες ανάπτυξης των φυτών Ο εμβολιασμός έγινε μετά την εμφάνιση του πρώτου αληθινού φύλλου στα σπορόφυτα χρησιμοποιώντας τη διά προσεγγίσεως μέθοδο (Εικόνα 2) . Στην τεχνική αυτή διενεργείται λοξή τομή στον βλαστό του υποκειμένου από πάνω προς τα κάτω (προς τη ρίζα), ενώ στον βλαστό του εμβολίου διενεργείται αντίστοιχη λοξή τομή από κάτω προς τα πάνω. Και στις δύο περιπτώσεις η τομή διενεργείται κάτω από τις κοτυληδόνες. Στη συνέχεια γίνεται η προσέγγιση των δύο γλωσσιδίων που δημιουργήθηκαν με τις τομές και η συγκράτησή τους επιτυγχάνεται με ειδικό πλαστικό συνδετηράκι. Μη-εμβολιασμένα (αυτόριζα) φυτά χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρας. Εικόνα 2.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0