Η φυσιολογική κατάρρευση του πεπονιού
Η ΦΥ Σ Ι Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ ΑΤ Α Ρ Ρ Ε Υ Σ Η Τ Ο Υ Π Ε Π Ο Ν Ι Ο Υ 10 Τα φυτά αναπτύχθηκαν σε γλάστρες 30 λίτρων τοποθετημένες σε απόσταση 0.5m επί των σειρών και 1 m μεταξύ των σειρών που αντιστοιχούν σε πυκνότητα 20 000 φυτών ha -1 (Εικόνα 3) σε υπόστρωμα από μείγμα περλίτη- τύρφης (αναλογία όγκου 1:2). Ψηφιακοί αισθητήρες εδαφικής υγρασίας (Mas-1, Decagon Devices, Pullman, USA) βαθμονομήθηκαν για το συγκεκριμένο υπόστρωμα καλλιέργειας και συνδέθηκαν με το σύστημα ελέγχου του κλίματος για την καταγραφή της υδατικής κατάστασης του ριζικού συστήματος. Με βάση τις μετρήσεις των αισθητήρων, η ημερήσια άρδευση ρυθμίστηκε ώστε να επιτρέπει 20-30% απορροή του συνολικού όγκου άρδευσης ανά φυτό ανά ημέρα. Για τη θρέψη της καλλιέργειας υιοθετήθηκε η συνταγή θρέψης μεταβλητών επίπεδων Ν σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξης των φυτών (Rodriguez et al ., 2006). Η εργασία διεξάχθηκε μεταξύ Φεβρουάριου-Μαΐου σε θερμοκήπιο 400 m 2 με πλαστικό φύλλο πολυαιθυλενίου διπλής στρώσης και εντομοστεγή παράθυρα. Η λειτουργία των πλαϊνών παραθύρων, των παραθύρων οροφής, του συστήματος ψύξης, της μονάδας θέρμανσης και των ηλεκτρικών ανεμιστήρων του θερμοκηπίου ρυθμιζόταν αυτόματα από ειδικό υπολογιστή ελέγχου κλίματος του θερμοκηπίου (Galileo, Galcon, Kfar Blum, Ισραήλ). Η μέγιστη θερμοκρασία αέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας ρυθμίστηκε στους 28 °C και η ελάχιστη θερμοκρασία αέρα τη νύχτα στους 15 °C, μέχρι οι πρώτοι καρποί να αποκτήσουν διάμετρο περίπου 8 cm. Στη συνέχεια, η μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία αυξήθηκαν στους 32 και 19 °C, αντίστοιχα, για καλύτερη προσομοίωση των συνθηκών που επικρατούν στον αγρό. Η εργασία διεξάχθηκε στον Πειραματικό Σταθμό Ζυγίου του ΙΓΕ και οι αναλύσεις ποιότητας διενεργήθηκαν στο Εργαστήριο Μετασυλλεκτικής Τεχνολογίας του ΙΓΕ στην Αθαλάσσα. Εικόνα 3.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0