6 ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ • Το μητρικό γάλα είναι τέλειο ποιοτικά. Περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός βρέφους, στις σωστές αναλογίες, σύμφωνα με την ηλικία του. • Οι αναλογίες μεταξύ των λευκωμάτων, των λιπών και των υδατανθράκων, των αλάτων και των βιταμινών, είναι απόλυτα προ- σαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του βρέφους χωρίς καμία επεξεργασία. Πρωτεΐνες • Οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος, παρόλο που είναι λιγότερες σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, ικανοποιούν απόλυτα τις ανάγκες του βρέφους, αφού είναι φτιαγμένες για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό διασπώνται και απορροφούνται τέλεια από το έντερο. • Οι ανοσοσφαιρίνες που περιέχει το μητρικό γάλα καλύπτουν εσωτερικά τον βλεννογόνο του εντέρου, εμποδίζοντας τη διέλευση και την απορρόφηση αλλεργιογόνων παραγόντων, όπως είναι η καζεΐνη (πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα) και προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό το μωρό από αλλεργίες όπως είναι το άσθμα και το έκζεμα, από αναιμία και μικρο- αιμορραγίες αλλά και από το σύνδρομο δυσαπορρόφησης. Λίπος • Τα ειδικά ένζυμα που περιέχει το μητρικό γάλα βοηθούν στην πλήρη απορρόφηση του λίπους συμβάλλοντας σε ικανοποιητική λήψη βάρους χωρίς να οδηγείται το παιδί στην παχυσαρκία. Υδατάνθρακες • Ο κύριος υδατάνθρακας του μητρικού γάλακτος είναι η λακτόζη. Είναι πηγή ταχείας ενέργειας για τον εγκέφαλο του βρέφους ο οποίος αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Αυξάνεται επίσης η απορροφητικότητα του ασβεστίου (γερά οστά και δόντια) ενώ παράλληλα μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης νεανικού διαβήτη. • Το μητρικό γάλα περιέχει κι ένα άλλο είδος υδατανθράκων, τον παράγοντα Bifidus, που ευνοεί την ανάπτυξη των γαλακτοβακί- λων στο έντερο, οι οποίοι είναι ένα είδος «καλών» βακτηριδίων, που συντελούν στη ‘φυσιολογική πανίδα’, προστατεύοντας το έντερο από την ανάπτυξη άλλων βλαβερών βακτηριδίων που προκαλούν κωλικούς και γαστρεντερίτιδες.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0